Monday, February 7, 2011

Tempat tinggal IblisAnas bin Malik R.A. berkata, iblis telah bertanya kepada Allah, katanya, "Wahai Tuhanku! Engkau telah memberikan kepada anak Adam tempat kediaman untuk mereka berteduh dan berzikir kepada Mu. Oleh itu, tunjukkanlah tempat kediaman untukku." Firman Allah, "Tempat kediaman kamu ialah di dalam tandas."


Wahai Tuhanku! Engkau telah memberikan anak Adam berkumpul di masjid, di manakah pula tempatku berkumpul?" Firman Allah, "Tempat untukmu berkumpul ialah di pasar-pasar, pusat membeli belah, kelab malam, tempat hiburan serta majlis-majlis maksiat."

Wahai Tuhanku! Engkau berikan anak Adam itu kitab (Al-Quran) untuk mereka membacanya, tunjukkanlah apa pula bahan bacaanku?" Firman Allah, "Bahan bacaanmu ialah syair dan sajak yang melalaikan."

Wahai Tuhanku! Engkau telah berikan kepada mereka cerita-cerita yang benar, apakah pula cerita bagiku?" Firman Allah, "Cerita bagimu ialah kata-kata kesat dan dusta"

Wahai Tuhanku! Engkau telah berikan azan kepada anak Adam untuk memanggil orang sembahyang, apa pula azan untukku?" Firman Allah, "Azan untukmu ialah seruling."Wahai Tuhanku! Engkau telah menghantar utusanMu dari para Rasul dan juga Nabi, siapakah yang menjadi utusanku?" Firman Allah, "Para utusanmu terdiri daripada bomoh, tabib, dan dukun yang menduakan Aku."

Wahai Tuhanku! Engkau telah berikan kitab suci al-Quran yang bertulis kepada mereka, apakah pula tulisan untukku?" Firman Allah, "Tulisan untukmu ialah tatu gincu serta lukisan pada badan."

Wahai Tuhanku! Engkau berikan anak Adam itu perangkap, apakah pula perangkap untukku?" Firman Allah, "Perangkap bagimu ialah wanita."

Ya Tuhanku! Engkau telah berikan mereka minuman untukku?" Firman Allah, "Minuman ialah sesuatu yang memabukkan serta tidak disebut namaku padanya."

Sumber: Himpunan Tazkirah & Kisah-kisah teladan ( Wan Iqbal Afdal bin Wan Abdul Hamid) hlm. 21&22

1 comment:

  1. Tapi sayang tempat tu juga orang suka lama lamaan.. Orang suka hias cantik

    ReplyDelete